eNyhetsbrev

Vad ska Autodesk med en SolidWorkslösning till - som inte fungerar i AD-miljön?

Chefredaktör, VF
Verdi Ogewell

PLM-utvecklaren Autodesk har mer än något annat företag överraskat branschen med okonventionella företags- och mjukvaruköp. Initialt har vissa av dem verkat obegripliga, som t ex Alias-köpet 2006, men med tiden har pusselbitarna trillat på plats. Branschfolket kliade sig i fallet med Alias i huvudet och undrade vad Autodesk skulle med ett avancerat konceptverktyg för klass A-ytor och visualisering, huvudsakligen inom fordons- och flygindustrin, till. Numera vet vi vad det handlade om, framför allt genom bolagets digital prototyping-filosofi, där konceptbiten är ett viktigt inslag i produktutvecklingskedjan. Förmågan att visualisera 3D-modeller, högupplöst renderade och placerade i realistiska miljöer, är inte bara ett viktigt beslutsstöd i varje produktsatsning, utan numera också en del i hur man exponerar 3D-produkter i säljprocesserna. Men lika tungt vägande var att man genom digitaliserad konceptutveckling definitivt kunde lämna ”servettskissernas” tidevarv och direkt föra över designkoncept – med historik, former och annat intakt - till konstruktionsprogram som (i Autodesks fall) 3D CAD-lösningen Inventor, där man så att säga nu kunde fylla snyggt designade skal med mekanisk och elektrisk funktionalitet. Det här gjorde Autodesk för 6 - 7 år sedan, medan tuffa konkurrenten, SolidWorks, först i år kommer med en liknande konceptlösning, SW Mechanical Conceptual. AD-chefen Carl Bass och hans kollegor på ADs utvecklingsavdelning var sålunda tidigt ute och såg behov som komma skulle.

Men hur är det nu med ett av bolagets absolut senaste förvärv – CAM-företaget HSMWorks? Ännu en gång kliar sig förstå-sig-påarna i huvudet och undrar: Vad ska Autodesk med en Solid-Works-lösning, som absolut inte fungerar på Autodesks mjukvara, till? Svaret kräver en del utredning. Men låt oss innan vi går vidare konstatera att man i o m köpet av HSM Works befinner sig i det som Carl Bass sa till mig i samband med inspelningen av andra programmet i VFs uppmärksammade TV-serie, Slaget om Visionerna, ”paradoxala läget att man nu kan betraktas som en tredjepartutvecklare till värsta konkurrenten Dassault SolidWorks”. Efter köpet har man, berättar Bass, tagit kontakt med Dassault för att efterhöra intresset av att fortsätta i denna roll. Men DS sa ett bestämt nej, man var inte intresserad av något samarbete.

CAM-området anses vara ”överbefolkat”. Så där är man nu – varför? Först och främst tillhör det bakgrunden att CAM-området bland analytiker anses vara PLM-branschens mest överbefolkade när det gäller antal aktörer. Konsolideringsgraden är överraskande låg, vilket säkert hänger samman med en individuell programatisk komplexitet, som gör det svårt för den som vill fusionera lösningar eller köpa in en mjukvara för att ha med i ett eget, breddat programpaket. En rad små- och medelstora spelare, påfallande ofta sittandes med gamla programplattformar med mycket legacykod i bagaget - där man byggt lapptäcken ovanpå det gamla – gör allt anpassnings- och uppgraderingsarbete både tufft och tidsödande.
I denna miljö framstår det bara fem år gamla HSM Works som en fräsch uppstickare med en förhållandevis ren och fusioneringsbar programkodshistorik. Säkert ett faktum som spelat dem i händerna när Autodesk signalerade intresse att gå vidare för att bygga på sitt paket med lösningar för NC-programmering. 

En låg prislapp på bolaget. En annan intressant tanke är att man i kraft av sin ungdom ännu satt på en rätt liten kundstock och att en expansion skulle kräva starkare finansiella muskler än man inom överskådlig tid skulle kunna fått tillgång till. Sammantaget kan de senare skälen också föra med sig att prislappen på bolaget var relativt lågt.
Rent tekniskt finns en hel del finesser med den plattform danskarna byggt upp. Det mest unika med lösningen är systemet för ”distribuerad CAM”. Motorn i programmet är redan från start uppbyggd kring och anpassad för 64-bitarsprocessorer och multikärnor. Det var man först på marknaden med. 
Poängen med detta är att hanteringen av verktygsbanor sker i CPUer (centrala processorenheter i hårdvaran). Det ger i sin tur att en ”distribuerad CAM-lösning” som tillåter parallella, multipla beräkningar av verktygsbanor, där inte bara alla kärnorna i en PC kan utnyttjas, utan också alla kärnor som finns tillgängliga i ett nätverk. En finurlig lättviktig (bara 880KB) programvara laddas upp i de andra datorerna i nätverket. Sedan kan HSM Works utvärdera resurserna som finns tillgängliga och distribuera banberäkningarna i enlighet med detta. Vilket gör systemet mycket snabbt och väl anpassat för ett liv i molnet. En förändring av en part i en assembly kan t ex ta, låt säga 20 sekunder innan den spridit sig, men den kan också påverka dussintals verktygsoperationer och här tar det normalt rejält mycket mer tid att genomföra beräkningarna. Den amerikanske CAD-journalisten, Ralph Grabowski, menar att detta kan röra sig om 45 minuters beräkningstid. Mycket att vinna alltså.

HSMWorks - en modern lösning. Vidare - hävdar Grabowski att HSM Works mjukvara präglas av att den kan drivas på multipla CPUer, vilket matchar bolagets molnambitioner väl. Och si där en spännande koppling: Autodesk har i o m sina senaste släpp tydligt deklarerat sin tro på att molnet representerar framtidens behov av t ex processkapacitet och har goda utsikter att bli en dominerande plattform.
Så nu återstår egentligen bara att hitta lösningar som gör det möjligt att porta HSM Works till Inventor och Fusion-programmen. Men det gäller att navigera försiktigt mellan skären – Autodesk¬användarna har i allmänhet redan en CAM-lösning från tredjepartsutvecklare. 
Men HSMWorks är modernt och Autodesk har som sagt vid flera andra tillfällen visat att man kan skapa intressanta kopplingar mellan delarna som vässar IT-stödet för hela produktutvecklingskedjan.

Skicka till en vän Dela